Smaczne jedzenie, już nawet w Polsce!

orodnośćRóżnorodność...kulinarna w Polsce jest coraz bardziej widoczna. Pojawia się wiele restauracji z kuchnią z różnych stron świata. Każdy przeciętny Polak może spróbować kuchni śródziemnomorskiej, tureckiej (nie, nie kebaby) c

Dodane: 25-11-2015 10:11
Smaczne jedzenie, już nawet w Polsce! Od czasu do czasu należy zresetować kubki smakowe i zjeść zamiast sushi czy innych egzotycznych przysmaków. Generalnie jeżeli coś jemy codziennie to przestaje być przysmakiem.

Różnorodność

Różnorodność...kulinarna w Polsce jest coraz bardziej widoczna. Pojawia się wiele restauracji z kuchnią z różnych stron świata. Każdy przeciętny Polak może spróbować kuchni śródziemnomorskiej, tureckiej (nie, nie kebaby) czy greckiej. Poszerzanie własnych horyzontów kulinarnych może przynieść tylko i wyłącznie pozytywny wpływ na nasze smaki.

Nie zapominajmy jednak o tradycji i kulturze, dlatego warto też poznawać dalej nasza, Polską kuchnie z każdej strony. Przecież we własnym kraju mamy kilka różnorodnych kulinarnie regionów, gdzie można skosztować unikalnych na światową skalę przysmaków.


Kuchnia grecka- tradycja i historia

Kuchnia grecka ma bardzo długą tradycję. Historycznie kuchnia grecka była prekursorem kuchni zachodniej i wywarła kulinarny wpływ, poprzez starożytny Rzym, na Europę, a później Nowy Świat. Pierwszą w historii książkę kucharską napisał w 330 roku p.n.e. Archestratos, a tradycja kulinarna Grecji liczy sobie koło 4000 lat. Kuchnia starożytnej Grecji charakteryzowała się niewielką ilością surowców i opierała się głównie na pszenicy, oliwie i winie, mięso jadano rzadko, nieco częściej ryby. Taki trend w greckiej trwał przez czasy rzymskie i osmańskie i dopiero dość niedawno popularniejsze stało się mięso. Kuchnia bizantyjska była bardzo podobna do tej klasycznej, ale zawierała już nowe składniki, wcześniej niedostępne, takie jak: kawior, gałka muszkatołowa.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_grecka


Katering

Catering, katering1 ? obsługa gastronomiczna przyjęć, imprez, bankietów i konferencji. Albo codzienne zapewnianie posiłków w szkołach, miejscach pracy etc. przygotowywanych poza obiektem klienta. Także do prywatnych mieszkań. Wchodzi w skład usług oferowanych przez firmy cateringowe oraz restauracje, które wykonują we własnym zakresie (własne zaplecze, materiały, transport) zamówione potrawy, serwowane później w lokalu klienta.

Pierwotnie termin związany z naziemną obsługą lotnisk, kiedy szykowano posiłki dla pasażerów na czas lotu.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Catering